luni, 28 februarie 2011

Orhideele mele


Am indragit aceste plante de foarte mut timp, nu stiu exact ce m-a determinat sa-mi cumpar prima orhideee, sa fi fost colectia de orhidee din fata peretelui de sticla dintr-o casa din Germania,  sau vizita la gradina botanica unde era o expozitie de orhidee…..La inceput am crezut ca este o adevarata filozofie sa ingrijesti o orhidee si cum eu nu sunt  genul de persoana care sa ude zilnic plantele si  sa le curate, din potriva am reusit sa omor suficiente, am crezut ca e mai intelept sa ii las pe altii sa aiba grija de minunatele orhidee.
In urma unei  vizite la hypermarket, unde erau orhidee la oferta, m-am  intors cu una acasa. Nu era cea mai grozava reprezentanta a speciei, dar am zis sa ii dau o sansa, in cel mai rau caz stiam ca ma voi bucura de florile ei pentru cel putin o  luna.  Se pare ca primul experiment a fost reusit , m-am bucurat de flori mai bine de 2 luni, dupa care am taiat tulpinile ce au sustinut la un moment dat florile.  Adevarata bucurie insa, este atunci cand reusesti sa ai propria productie de flori. Dar o serie noua de flori implica rabdare si speranta. Timp de 9-10 luni am avut parte doar de frunze, dar m-am incapatanat sa ingrijesc planta in continuare. Sa nu va imaginati ca a avut o viata usoara, a cazut de cateva ori si a trebuit sa ii schimb pamantul, de multe ori am auzit ”de ce o mai tinem ca doar ne incurca” , dar ea se incapatana sa faca frunze, bine bine frunze dar eu doream flori…M-am gandit ca are nevoie de un pic de ajutor si am cumparat ingrasamant special pentru orhidee. Dupa cateva saptamani am vazut ca planta mea a inceput sa dea lastari, asa credeam eu, erau doar radacini , dar apoi am observa ca una din ele era deosebita. Da era prima tija-tulpina care a aparut de cand era in grija mea. Am fost foarte entuziasmata de aceasta noua tulpina si in fiecare zi verificam starea ei , eram incantat sa vad ca a mai crescut. Dupa aproximativ o luna  si jumatate am avut si prima floare.
In momentul de fata am 6 orhidee,  2 dintre ele au fost cumparate la 2 respectiv 4 luni de cand mi-am achizitionat prima planta. Parca lipsea ceva in casa daca nu era o orhidee inflorita. Una din cele 2 a inflorit si ea cam tot in aceeasi perioada cu prima.
 
Aceasta,  pe langa noua tulpina a dat un lastar dintr-un nod din vechea tulpina.

Pe zi ce trece au devenit tot mai frumoase, avand tot mai multe flori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu